Wat is mediation

Mediation is een vorm van bemiddeling, waarbij partijen onder begeleiding van een onafhankelijke mediator een conflict proberen op te lossen of te voorkomen.

VOORDELEN

- Goedkoper en sneller

- De mediator is neutraal en zal geen kant kiezen.

- GEEN vechtscheiding

- Tevreden uitkomst


STOP MET PRATEN OVER PROBLEMEN.
START MET NADENKEN OVER OPLOSSINGEN!

Werkwijze

1

VOORFASE VAN VH ADVOCATUUR & MEDIATION

U heeft gezamenlijk voor mediation in Heerhugowaard gekozen, een goede beslissing! Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en kan zowel in de avond alsook in het weekend. Bij dit gesprek maken jullie kennis met mij, beantwoord ik jullie vragen en worden wederzijdse verwachtingen besproken. Als mediator probeer ik het best mogelijke gesprek tussen mensen te faciliteren, waarbij wederzijds begrip een belangrijk aandachtspunt is. Onpartijdigheid en vertrouwelijkheid staan centraal. Het is belangrijk dat jullie een goed gevoel bij mij hebben. Als dit het geval is, dan maken we een nieuwe afspraak om met het mediationtraject te beginnen. Voor dit gesprek krijgen jullie digitaal de mediationovereenkomst toegestuurd.

2

HET EERSTE MEDIATIONGESPREK

Voordat we beginnen bespreken we de mediationovereenkomst en beantwoord ik jullie vragen. Vervolgens ondertekenen alle partijen de overeenkomst. We starten het gesprek met de bespreking van jullie situatie. Wat is er gebeurd? Wat is het probleem? Daarna bespreken we gezamenlijk jullie wensen en behoeften. Indien gewenst is het ook mogelijk om eerst twee individuele gesprekken te voeren. In deze fase gaat het met name om verkenning.

3

DE VERVOLGGESPREKKEN

Tijdens het mediationtraject komen alle benodigde onderwerpen aan bod. Tijdens de vervolggesprekken gaan we het probleem uitdiepen en zal ik aansturen op het verhelderen van de achterliggende belangen. De emoties kunnen soms hoog oplopen. Er worden ‘stevige’ gesprekken gevoerd waarbij de kernwaarden deskundig, snel en oplossingsgericht centraal staan. Indien nodig of gewenst kan een adviseur worden geraadpleegd, zoals een accountant, advocaat of fiscalist. Tussentijdse telefoongesprekken over inhoudelijke informatie is -in verband met mijn onpartijdigheid en openheid- niet mogelijk. Wel is het mogelijk om hierover te e-mailen, waarbij alle partijen in de cc worden opgenomen.

4

DE OPLOSSING

Als de communicatie tussen de partijen (enigszins) verbeterd is en de belangen duidelijk zijn, kan gezocht worden naar oplossingen. Hoe wordt het eigen belang gediend en hoe dat van de ander? Er wordt gezocht naar oplossingen die zoveel mogelijk tegemoetkomen aan ieders belangen. Een mediator draagt geen oplossingen aan, maar zal partijen hierin wel begeleiden. Ik maak gebruik van verschillende technieken om jullie te helpen om tot een weloverwogen oplossing te komen.

3

AFRONDING

Als er overeenstemming is bereikt, dan wordt deze overeenstemming vastgelegd in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst die door iedereen wordt ondertekend. Deze overeenkomst is belangrijk omdat hierin alle afspraken beschreven staan die u samen gemaakt heeft. Na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond.

Bent u op zoek naar een mediator in Heerhugowaard en omstreken, neem dan contact op met VH Advocatuur & Mediation voor een gratis kennismakingsgesprek.
Dit kan via onderstaande buttons.

Image
Image

VH ADVOCATUUR & MEDIATION
RUSTENBURGERWEG 89
1703 RV HEERHUGOWAARD

INFO@VHA-M.NL   072 - 2029152

Onze diensten bieden wij ook aan in omliggende regio's