Wat is mediation
Mediation is een vorm van bemiddeling, waarbij partijen onder begeleiding van een onafhankelijke mediator een conflict proberen op te lossen of te voorkomen. De mediator begeleidt de gesprekken door onder andere op de communicatie te letten. Door vragen te stellen komen achterliggende belangen naar voren en kan gezocht worden naar een oplossing. De mediator is neutraal en zal geen kant kiezen. Er zitten grote voordelen aan deze vorm van bemiddeling. Eén van de voordelen is dat het geschil met meer begrip voor elkaars belangen kan worden opgelost. Dit geldt zeker in vergelijking met een procedure waarbij partijen veelal lijnrecht tegenover elkaar staan. Daarnaast zijn partijen vaak meer tevreden met de uitkomst en zullen de gemaakte afspraken daardoor duurzamer zijn. Mediation is meestal sneller en goedkoper dan een procedure bij de rechtbank. De rechter is voorts bij het nemen van beslissingen gebonden aan allerlei regels, terwijl partijen bij mediation veel meer bewegingsvrijheid hebben in het vinden van een oplossing.
STOP MET PRATEN OVER PROBLEMEN.
START MET NADENKEN OVER OPLOSSINGEN!
Werkwijze
1
VOORFASE VAN
VH ADVOCATUUR & MEDIATION
VOORFASE VAN VH ADVOCATUUR & MEDIATION
U heeft gezamenlijk voor mediation in Heerhugowaard gekozen, een goede beslissing! Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en kan zowel in de avond alsook in het weekend. Bij dit gesprek maken jullie kennis met mij, beantwoord ik jullie vragen en worden wederzijdse verwachtingen besproken. Als mediator probeer ik het best mogelijke gesprek tussen mensen te faciliteren, waarbij wederzijds begrip een belangrijk aandachtspunt is. Onpartijdigheid en vertrouwelijkheid staan centraal. Het is belangrijk dat jullie een goed gevoel bij mij hebben. Als dit het geval is, dan maken we een nieuwe afspraak om met het mediationtraject te beginnen. Voor dit gesprek krijgen jullie digitaal de mediationovereenkomst toegestuurd.
2
HET EERSTE MEDIATIONGESPREK
HET EERSTE MEDIATIONGESPREK
Voordat we beginnen bespreken we de mediationovereenkomst en beantwoord ik jullie vragen. Vervolgens ondertekenen alle partijen de overeenkomst. We starten het gesprek met de bespreking van jullie situatie. Wat is er gebeurd? Wat is het probleem? Daarna bespreken we gezamenlijk jullie wensen en behoeften. Indien gewenst is het ook mogelijk om eerst twee individuele gesprekken te voeren. In deze fase gaat het met name om verkenning.
3
DE VERVOLGGESPREKKEN
DE VERVOLGGESPREKKEN
Tijdens het mediationtraject komen alle benodigde onderwerpen aan bod. Tijdens de vervolggesprekken gaan we het probleem uitdiepen en zal ik aansturen op het verhelderen van de achterliggende belangen. De emoties kunnen soms hoog oplopen. Er worden ‘stevige’ gesprekken gevoerd waarbij de kernwaarden deskundig, snel en oplossingsgericht centraal staan. Indien nodig of gewenst kan een adviseur worden geraadpleegd, zoals een accountant, advocaat of fiscalist. Tussentijdse telefoongesprekken over inhoudelijke informatie is -in verband met mijn onpartijdigheid en openheid- niet mogelijk. Wel is het mogelijk om hierover te e-mailen, waarbij alle partijen in de cc worden opgenomen.
4
DE OPLOSSING
DE OPLOSSING
Als de communicatie tussen de partijen (enigszins) verbeterd is en de belangen duidelijk zijn, kan gezocht worden naar oplossingen. Hoe wordt het eigen belang gediend en hoe dat van de ander? Er wordt gezocht naar oplossingen die zoveel mogelijk tegemoetkomen aan ieders belangen. Een mediator draagt geen oplossingen aan, maar zal partijen hierin wel begeleiden. Ik maak gebruik van verschillende technieken om jullie te helpen om tot een weloverwogen oplossing te komen.
3
AFRONDING
AFRONDING
Als er overeenstemming is bereikt, dan wordt deze overeenstemming vastgelegd in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst die door iedereen wordt ondertekend. Deze overeenkomst is belangrijk omdat hierin alle afspraken beschreven staan die u samen gemaakt heeft. Na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond.